Zondag 8/4/2018 tot en met zaterdag 14/4/2018 waren opnieuw de hoogdagen voor de schaakwereld. Maar liefst 415 jongeren zakten af naar Blankenberge, the place-to-be om zich te meten met de beste schakers van ons kleine schaaklandje.

Als ik alle SEC-les-volgende jongeren optel, kwam ik aan 22 moedige zielen die de afgelopen week werkelijk de ziel uit hun lijf hebben gespeeld.

- Marie Dgebuadze brons bij de -14 M.

Hierna volgen de detailverslagen.

Boys -10 (48 deelnemers)
Hier speelden de broertjes Victor en Lucas Vandermeersch mee.

Voor Victor was het de 2de deelname aan een BJK en zijn ambitie was om de 4,5/9 van vorig jaar op z’n minst beter te doen dit jaar. Na de winst van de eerste ronde kreeg hij echter vleugeltjes en moest hij echter wachten tot ronde 5 voor een volgende puntje achter zijn naam. Te snel spel zorgden er voor dat hij pas bij R9 als mooie afsluiter opnieuw een winst mocht noteren.
Voor Lucas was het de eerste deelname aan een BJK. Ook hier werd meermaals gewezen op te snel spelen. Maar als jongste kandidaat in deze groep, was Lucas absoluut de schattigste en liefste en meest optimistische spelertje van het grote gezelschap.
Beide broertje hebben absoluut opnieuw een rijke ervaring opgebouwd afgelopen week.

Victor : 0,5/9 (48ste plaats)
Lucas : 3/9 (40ste plaats)

Girls -12 (17 deelneemsters)
Hier speelden de tweelingszusjes Leen en Karen Deleu in mee.

In dit kleine gezelschapje kon je qua pronostiek gemakkelijk missen omdat de 10 hoogst geklasseerde speelsters best aan elkaar gewaagd zijn. Ze zijn allen ondertussen ook al wat gewend na al die jaren competitie, dus ook dat speelt een rol in onderlinge duels.
Leen begon aan een schitterend tornooi en moest het in ronde 2 reeds opnemen tegen zus Karen. Leen won hier overtuigend haar partij. “Er moet iemand winnen” zei Karen achteraf. En gelijk had ze. Leen had minder verliespartijen op haar konto als Karen aan het einde van de rit maar het aantal remises (4) zorgde ervoor dat ze geen podiumplaats haalde.
Karen daarentegen begon minder goed aan het tornooi. De voortschrijdingspunten zeggen genoeg…
Tijdens ronde 4 verloor ze tegen de 1ste plaats, ronde 5 behaalde ze een remise en toen ging het enkel nog in stijgende lijn. De laatste 4 rondes won ze, met als opsteker een winst de voorlaatste ronde tegen Luna, de Vlaams kampioene. Dit gaf haar vleugels en de laatste ronde won ze overtuigend. De 2de plaats was binnen.

Leen : 6/9 (4de plaats)
Karen: 6,5/9 (2de plaats) Vice-kampioene BJK 2018

Karen: vice-kampioene BJK 2018

Boys -12 (72 deelnemers)
Volgende spelers traden aan :
Julian Victor, Igor Vanduyfhuys, Daniel Xing, Elias De Reese, Amir Zouaghi, Dago Van Parijs

Uit die grote massa hadden enkele spelers brute pech dat ze onderlinge duels moesten uitvechten. Zo kwam Julian uit tegen Amir. Julian had hier de mentale voorsprong omdat bij een laatste duel hij ook gewonnen had van Amir. Voor Julian is het echter de eerste deelname aan een BJK, dus dat zorgde voor wat spanning. In een mooi eindspel waar Julian koos voor een dame afruil en zo met een paard achterbleef vs loper van Amir, kon Julian dit mooi afwerken en won dan ook de partij.
Voor Amir begon het tornooi niet zoals hij wou want de 2de ronde kreeg hij een forfait tegen. Niet leuk als je niet kan spelen voor jouw punt. Amir klom geleidelijk aan omhoog, maar struikelde in ronde 6 tegen een speler die uiteindelijk 3de werd. Zoals we Amir kennen, is hij blijven vechten maar verloor uiteindelijk ronde 8 tegen - jawel - opnieuw een clubgenoot Elias.
Julian schoot als een pijl uit een boog richting de top. Zo haalde hij 2/3 en wordt hij als een geduchte tegenstander beschouwd. Voor een eerste deelname! haalde Julian maar liest 6/9!
Elias liet zich door zijn verlies tegen de kampioen absoluut niet uit zijn lood blazen, speelde veel rustiger als vorig jaar en haalde daarmee ook een mooie verdiende 7,5/9 binnen.
Als elo-favoriet haalde Igor een mooie 6,5/9 maar hier zat zeker meer in. In ronde 2 werd hij ietwat verrast door Ruben, een jongen die ook al enkele jaren schaakt. Igor liet hier onnodig enkele pionnetjes afsnoepen in het eindspel en moest dan ook het onderspit delven.
Daniel behaalde wisselende resultaten maar kon met 3/9 en extra ervaring zeker terug keren naar huis.
Dago haalde pas in ronde 3 zijn eerste punt binnen in deze toch wel moeilijke reeks. Hij zal zeker bijgeleerd hebben van de analyses en krijgt volgend jaar een nieuwe kans. Dago behaalde 4/9.

Girls - 14 (20 deelneemsters)
In deze reeks speelden Marie Dgebuadze en Ellen Deleu.
Ellen begon zeer goed aan het tornooi en speelde sterk. Zo had ze de 2de ronde al een geduchte tegenstandster aan Marie. Marie won de partij. In de 5de ronde speelde Ellen een mooie partij tegen Ines met een remise als gevolg. Vanaf ronde 6 ging het plots was minder door mindere partij tegen Bente die zo goed als gewonnen stond voor Ellen, maar waar het lot keerde. Ellen behaalde uiteindelijk 4/9.
Marie speelde zoals steeds haar rustige zelve en bewees elke partij opnieuw te gaan voor de winst. In ronde 3 wist ze zo de partij vs. de kampioene Tyani te winnen. Ronde 4 kreeg ze echter een opdoffer te verwerken van de vice-kampioene. Ronde 6 werd het remise tegen de 4de plaats en ronde 7 werd het winst tegen Ines, waar remise-claims niet werden aangesproken, maar waar Marie haar koelbloedigheid onder controle hield met als mooi resultaat een 7,5/9 en een 3de plaats.

Ellen : 4/9 (14de plaats)
Marie : 7,5/9 (3de plaats)

Boys -14 (71 deelnemers)
Deelnemers : Floris Pouleyn, Ashkan Jalalijam, Ilja Van Duyfhuys, Maxim Slepyen

Floris speelde voor zijn 1ste keer met het BJK en wŕt een tornooi speelde hij. Zo wist hij de eerste ronde te winnen tegen Leon, een jongen die 6de werd. En kon hij de 4de ronde winnen tegen Daniele Muzzi.
Ook hier werd deze reeks verschillende keren gekenmerkt door onderlinge duels:
Maxim versus Ilja: 1-0 (ronde 1)
Ilja vs. Ashkan: 1-0 (ronde 3 en meteen het eerste punt van dit tornooi voor Ilja)
Ashkan volgde de ronde nadien met zijn 1ste punt.
Maxim speelde elke ronde op een live-bord wat ons meteen al duidelijk maakt dat hij goed bezig is geweest tijdens dit BJK. Zo haalde hij ronde 5 een mooie remise tegen Ramin, verloor hij tegen de 3de Joppe en ronde 6 tegen gevestigde waarde Jarid, maar dat hield Maxim niet tegen om ronde 8 en ronde 9 te gaan voor winst.

Floris : 4,5/9 (32ste plaats)
Ashkan : 3/9 (62ste plaats)
Ilja : 4/9 (45ste plaats)
Maxim : 5,5/9 (17de plaats)

Boys -16 (53 deelnemers)
Deelnemers : Alexander Traest, Kobe Vanhoucke en Talin Lootens

Jawel, ook hier weer een onderling duel waar Kobe het langste eind trok.
Ook ronde 6 mocht Talin het opnemen tegen Alexander en hier woog de langere ervaring van Alexander door in een overwinning.
Talin mocht ronde 7 wat uitrusten bij “mister bye” en hervatte het tornooi met de 2 laatste rondes in winst.
Voor alle jongens hier was het elke ronde opnieuw een gevecht om zich te meten met een heel sterk deelnemersveld (elo van 2000+).
Maar wŕt een enthousiasme zagen we hier altijd, élke ronde opnieuw!

Alexander : 3,5/9 (43ste plaats)
Kobe : 4,5/9 (28ste plaats)
Talin : 4/8 (38ste plaats)

Boys/Girls -20 (34 deelnemers)

In deze gemengde reeks stond Daria goed haar mannetje zoals we wel al meer van haar gewoon zijn. Af en toe mocht ze zich ook wel eens meten vs. het vrouwelijke geweld. Zo won ze in ronde 5 tegen Lotte (werd 3de meisje) en mocht ze het opnemen vs. Sarah (werd 2de meisje) met het mooie resultaat van 6/9 tot gevolg en 1ste plaats bij de meisjes.

Daria: kampioene 2018 BJK