Schaakacademie Edgard Colle

 
 
Verslag over de Vlaamse
Jeugdkampioenschappen 2016

Verslag: Eric Speybroeck
Op 20, 27 en 28 februari vonden de VJK plaats in het Scheppersinstituut in het centrum van Mechelen. De organisatie van deze VSF-jeugdkampioenschappen is al jarenlang toevertrouwd geweest aan Schaakclub TSM (Technische Scholen Mechelen) en ook dit jaar liet deze organiserende schaakclub niets aan het toeval over om deze VJK vlekkeloos te laten verlopen.

Twaalf jongeren van KGSRL maakten deel uit van de Oost-Vlaamse selectie. De jeugdreeksen -20,-18,-16 -14 en -12 speelden 9 ronden (3/dag) aan tempo 1 uur/speler KO. De reeksen -10 en -8 speelden enkel op zondag 28 februari 7 ronden aan tempo 30’/speler KO.

Resultaten

Reeks -20/-18 (40 deelnemers)
Na zijn overwinning in het Krokustoernooi KGSRL ging Arno Sterck van Humbeek door op zijn elan en veroverde nu ook de kampioenstitel in deze reeks. Onze jonge dame Ayla Vincent was goed gestart op de eerste dag met 2/3, maar door de begrafenis van haar oma op zaterdag 27/02 miste ze de ronden 4 tot 6 en behaalde uiteindelijk nog een eervol resultaat met 4,5 uit 6 partijen.

Reeks -14 (42 deelnemers)
Winnaar werd Warre De Waele van Aalter met 8/9. Daria Vanduyfhuys werd 5de met 6/9 en tot in de laatste ronde streed ze mee voor de titel van meisjeskampioene. Uiteindelijk won Vitharana Annelies van Drie Torens het pleit (6,5/9). Onze andere jongeren deden het ook niet slecht. Kobe Vanhoucke, waarvan we heel wat verwachtten, viel helaas op de 2de dag ziek uit. Daan Phlips 5/9, Sabine Maebe (4,5/9) en Thibault Wilmsen (3/9); deze laatste bleef duidelijk onder zijn mogelijkheden spelen. Talin Lootens (SEC stap 3) die in extremis ook mocht deelnemen behaalde 2/9.

Reeks -12 (42 deelnemers
Winnaar werd Dardha Daniël (Hoboken) met 8/9. Onze jongere Igor Vanduyfhuys die moedig opteerde om een reeks hoger te spelen eindigde als 4de en behaalde met 6/9 een puik resultaat. Marie Dgebuadze eindigde met 6/9 op de 7de plaats en verwierf hiermee de titel van meisjeskampioene!

Reeks -10 (39 deelnemers)
Winnaar werd Akulov M. van Leopoldsburg met 6,5/7. Ook in deze reeks verliep het kampioenschap spannend en vol emoties van begin tot einde en met onze 4 deelnemende jongeren hoopten we op minstens één titel. Uiteindelijk werd Amir Zouaghi  2de met 6/7 (zonder verliespartij!) en behaalt dus de titel van vice-jeugdkampioen Vlaanderen in deze reeks. Elias De Reese was goed op weg om mee te dingen voor de titel, maar gaf een glad gewonnen partij in de 4de ronde weg en werd uiteindelijk 8ste met 4,5/7. De zusjes Deleu aasden op de titel van meisjeskampioene maar na een spannend verloop won Gulieva Karina van Geraardsbergen met 5/7 het pleit. Karen werd 12de met 4/7 en behaalt daarmee de titel van vice-meisjeskampioene. Zus Leen strandde ook op 4/7.
Meisjeskampioene Marie Dgebuadze (reeks -12) en vice-jeugdkampioen Amir Zouaghi (reeks -10)
Tot slot feliciteren we nogmaals van harte onze jongeren die een titel behaalden:

- Marie Dgebuadze: meisjeskampioene in de reeks -12
- Amir Zouaghi: vice-jeugdkampioen in de reeks -10
- Karen Deleu: vice-meisjeskampioene in de reeks -10
- Vanduyfhuys: vice-meisjeskampioene in de reeks -14

Alle detailuitslagen zijn te vinden op Schaakclub TSM
“Het Geheim van Scherpenisse”
Verslag: Ivan De Reese (papa van Elias)
Slechts 4 KGSRL-ers (de 3 zusjes Deleu en Elias De Reese) trokken op 5 maart over de Oosterschelde naar Scherpenisse voor de tweede aflevering van het Zeeuwse Grand Prix Jeugdschaaktoernooi. In tegenstelling tot wat de zinderende naam laat vermoeden, krijg je gewoon een gezellig en gemoedelijk toernooitje op zijn Zeelands. ’t Is dus precies daarvoor dat je het moet doen. De familie Deleu is van dit gegeven maar al te goed op de hoogte en daarom gaan ze terecht reeds vier jaar op rij dit plezierige oord bezoeken. De datum staat natuurlijk al jaren in hun agenda geboekt, maar toch schrijven ze zich pas ‘last minute’ in, in de hoop dat niemand het had opgemerkt en er ook zelf naartoe zou willen gaan. Een goed bewaard geheim. Om helemaal onopgemerkt te blijven namen ze zelfs een speciale route over de voor gewone stervelingen totaal onbekende ‘Oesterdam’, ook omdat de prachtige landschappen aldaar al een voorafspiegeling zijn van de komende schaakgenoegens.

Via de gewone weg was inmiddels ook Elias op het toernooi geraakt. Voor hem de eerste deelname aan dit toernooi.

Het bleek dat de Gentse deelnemers meteen ook de enige Belgen waren en onwillekeurig namen de nationale gevoelens het over en voelde men zich een beetje de Belgische delegatie. Dat was ook nodig omdat natuurlijk iedereen graag wil winnen en sterkere spelers onvermijdelijk ook aan elkaar moeten passeren.

Karen en Ellen en Elias hadden besloten om de D-groep (-12) onveilig te maken. Voor Karen (dapper  uitproberen) en Elias (stilaan een gewoonte) betekent dit een hogere leeftijdsgroep.  Leen trad aan in de E-groep (-10).

Het eindresultaat voor de delegatie mag er zijn: Elias was ‘unstoppable’ met 9/9, met een tweede plaats voor Ellen met 7,5/9 en een vierde plaats voor Karen met 6,5/9. Door twee remises haalde Leen in haar reeks uiteindelijk de tweede plaats met 8/9.

Doordat de KGSRL-ertjes zo afgetekend sterk waren in dit Zeeuwse schaaklandschap, konden ze zich de luxe permitteren te doen alsof ze allerliefst (!) vooral elkaar punten wilden afsnoepen. Het behoort ook tot het Geheim van Scherpenisse dat Karen graag Elias iets minder totaal wou laten winnen dan het geval is en daarbij echt niet werd geholpen door een zeer goed werkende schaakklok. Wordt zeker vervolgd.
De 4 KGSRL'ers: de Belgische delegatieKlik hier voor recente verslagen van SEC


| Schaakacademie Edgard Colle maakt deel uit van de KGSRL-website |