Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez
Jeugdkampioenschap Liga Oost-Vlaanderen

20/21 oktober 2018

verslag: Els, Frederik en Wim, foto's:Wim
 
In het weekend van 20 & 21 oktober ontving het bosrijke Zottegem de schaakgladiatoren, met als inzet de titel van Oost-Vlaanderen en selectie voor het Vlaams kampioenschap.

De groep -20 was een onderonsje tussen MSV en Chesspirant, waar de elo-favoriet William Boudry het vlot haalde voor de kampioene bij de dames, Sara Temmerman.

De -16 was de eerste reeks met inzet voor ons met Kobe, Merlijn en Thibault. Thibault haalde een aantal mooie remises, maar kon de groten niet verrassen en eindigde met 3/7. Kobe en Merlijn moesten al vroeg het onderspit delven tegen de latere winnaar Rogge Parcival, maar deden het verder voortreffelijk. Op naar het onderlinge duel, waar Merlijn een tactisch scherpe stelling verzilverde. Met de scalp van Kobe aan de riem hield Merlijn verder keurig stand en eindigde als enige speler zonder rating keurig 2de met 5/7! Kobe beperkte de schade en eindigde als zesde met 3,5/7. Zijn grote voorsprong op scheidingspunten geven aan welk parcours hij doorlopen heeft. Beide heren mogen de wapens slijpen voor het Vlaams kampioenschap. Voor de volledigheid: Ines Dellaert veroverde het kroontje in deze groep.

Op naar de -14 dan, waar we 7 kadetten in de ring gooiden. Hier waren de kampioen Nemegeer Arne (6/7) en de runner-up Dreelinck Adriaan (5,5/7) duidelijk de sterksten. In het volgend peloton kwam het dan op details aan met veel KGSRL-duels, waar onze troepenmacht in de laatste ronde(n) misschien wat ereplaatsen liet liggen. Niettemin: vanaf nu is juffrouw Karen Deleu aan te spreken als Oost-Vlaams kampioene! Julian, Floris en Leen halen net als Karen 4/7, deze volgorde geeft de scheidingspunten weer. Ellen lostte de rol in de laatste 2 ronden en eindigt met 3,5/7 voor Enes met 3/7 en DaniŽl met 2/7. DaniŽl had zich vergist en dacht dat het om een videogame bullettornooi ging met 1 minuut als tempo...

Bij de miniemen (- 12) verdedigden Calin, Dago, Victor en Nicholas onze kleuren. Op deze tweedaagse stond er geen maat op Pjotr Cappan, die enkel in de laatste ronde een halfje toegaf aan Calin en zo kampioen is met 6,5/7. Calin verslikte zich enkel in de ogen van Diana Musabayeva, met Diana als kampioene bij de dames en Calin als runner-up bij de heren (beiden 5,5/7) tot gevolg. Dago nam zowaar de tijd om na te denken en kijk: 4/7 en een stevige voorsprong op scheidingspunten bezorgen hem een 6de plaats! Victor speelt met een bijzondere strijdlust waardoor hij menig tegenstander de tanden stuk doet bijten = beloftevol 12de met 3,5/7! Nicholas speelde enkel de zaterdag en deed terug goede ervaring op.

Bij de -10 zetten Lucas en Bogdan hun beste schaakbeentje voor, met een beloftevolle 5/9 respectievelijk 4/9 als resultaat, goed voor de tiende en vijftiende plaats.

Bij de -8 behaalde Cezar de derde podiumplaats met 5/9. Als dat niet veelbelovend is!

Verslaggever -12 en ouder : Frederik (papa van Dago)
Verslaggever -10 en jonger : Wim (papa van Lucas en Victor)
Met dank aan de bijgeleverde fotoís van Wim


Schaakacademie Edgard Colle