Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez
KGSRL

Jan Timman
°1951 Nederland

Jan Timman was geruime tijd de derde speler ter wereld na Kasparov en Karpov. Van Mexico tot Moskou, van Mar del Plata tot Jakarta, overal vierde Jan Timman schaaksuccessen. Alle grote schaaktoernooien van de wereld won hij, twee keer bereikte hij de finale van de kandidatenmatches om het wereldkampioenschap maar verloor steeds van Anatoli Karpov.

Hij publiceerde verscheidene boeken, waaronder 'Een sprong in de Noordzee. Verspreide stukken', en is hoofdredacteur van het tijd-schrift New in Chess. Momenteel is Jan Timman ook bekend als een vooraanstaand componist van schaakeindspelstudies en nog steeds actief als schaker en speler in diverse open en gesloten tornooien. In 2017 won hij in Moermansk een tweekamp van zijn oude rivaal Karpov, met wie hij het nog steeds goed kan vinden.

En tijdens het huidig schaakseizoen speelt hij binnenkort zijn eerste interclubwedstrijd als lid van en voor de KGSRL.

Ivan Sokolov
°1968 Bosnië

Ivan Sokolov was en is nog altijd één van de meest flamboyante aanvalsspelers van zijn tijd en slaagde er, over een periode van 13 jaar, vaak in om een plaats bij de Top-12 op de FIDE rangschikking te behalen.

Hij heeft onder meer overwinningen behaald tegen enkele van de allerbeste spelers ter wereld, zoals Smyslov, Kasparov, Kramnik, Anand of Topalov. De lijst met eerste plaatsen die hij in zijn carrière wist te veroveren, is hoogst indrukwekkend. Zo herinneren wij ons een recente overwinning in de World Open in Philadelphia, de Politiken Cup (gedeelde eerste plaats) in Denemarken in 2012 of nog de Admiral Niels Cup in 2013. Vergeten wij evenmin dat hij nationaal kampioen van het voormalige Joegoslavië geworden is in 1988, en kampioen van Nederland in 1995 en 1998.

Hij is ook de gevierde en geliefde schrijver van bestsellers als “Winning Chess Middlegames”, “The Ruy Lopez Revisited”, “The Strategic Nimzo-Indian” en “Sacrifice and Initiative”. Ook zijn columns in de recente Schaakinformators worden wereldwijd gewaardeerd. Als schaakcommentator verwierf hij faam op de Tata Steel toernooien in Wijk aan Zee, waar hij het publiek wist te entertainen. Vandaag is hij werkzaam als coach van het nationale team van Dubai.