Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez
KGSRL
De Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez
De korte geschiedenis:

De schaakclub zag op 25 oktober 1900 het levenslicht in café "In den Hazewind" op de Koornmarkt te Gent. 

De vier stichters,  ingenieurs Claeys en  De Vijlder, journalist R. Millecamp en C. Van Doorne vermeldden op de stichtingsakte de naam "Cercle des Echecs de Gand".  Nieuwe leden doken weldra op zodat reeds in 1901 het eerste clubkampioenschap gehouden werd. 

In 1904 verhuist de club naar het "Hotel d'Allemagne".   Tientallen verhuizingen zouden volgen. Op 16 april 1966 greep een fusie plaats met Schaakkring Ruy Lopez, gesticht op 1 juni 1939. 

In 1987 na opnieuw een gedwongen verhuis beslist de club een eigen lokaal te verwerven.  Na een immense speurtocht door Gent wordt een geschikt pand en het nodige kapitaal gevonden. 

In de Abrahamstraat nr. 46 wordt het secretariaatsgebouw van de verlaten brouwerijschool gekocht en gerenoveerd.  Op 01 juli 1988 wordt dit nieuwe clublokaal plechtig ingehuldigd. Meteen een unicum in de Belgische schaakwereld.  Nooit eerder bezat een Belgische schaakclub een eigen gebouw. 

Dit prachtig schaaklokaal biedt de ongeveer 200 leden en bezoekers alle mogelijke voorzieningen: een snelschaakruimte met 20 borden, 5 schaaklokalen samen goed voor  70 borden, een bibliotheek, een vergaderlokaal, een secretariaat, bar en keuken enz.
Wat organiseren wij?

Het Taminco Open Internationaal Toernooi van Gent tijdens de Gentse feesten, een clubkampioenschap, nationale interclubwedstrijden (deelname met 14 ploegen in vijf reeksen volgens sterkte), snelschaak- en andere toernooien op vrijdagavond, zaterdagtoernooi met vrijblijvende deelname, C&D - toernooi voor minder sterke en beginnende spelers, krokustoernooi voor jeugdspelers enz...

Hoe communiceren wij?

Met een website en een clubblad per e-mail.

Kan je schaakles volgen?

Onze schaakschool organiseert een lessencyclus voor kinderen gespreid over 6 stappen. Er is eveens een periodieke cursus voor volwassenen.

Wat kost het?

KGSRL

Grootste schaakclub van België
en op één na oudste

Abrahamstraat 46, B-9000 Gent
Telefoon: +32(0)9 225 42 57
E-mail: info@kgsrl.be

Openingstijden

woensdagnamiddag vanaf 14u00
vrijdag van 19u30 tot 03u00
zaterdag van 13u30 tot 21u00
zondagvoormiddag voor jeugdschaaklessen
zondagnamiddag voor interclubcompetitie
Voor aansluitingen na nieuwjaar geldt volgende regeling. Het lidgeld is geldig tot eind augustus van het jaar daarop, kan dus 20 maand zijn met dien verstande dat het nieuwe lid wordt aangesloten bij de overkoepelende schaakinstanties in september van het lopende jaar. Wil hij echter al daarvoor officiële schaakpartijen spelen dan wordt hij onmiddelljk bij de bonden aangesloten doch betaalt hier voor wel een supplement van € 25. Een voorbeeld:

Een senior die lid wordt in januari 2018 betaalt 90 euro, is lid tot einde augustus 2019 en wordt bij de Belgische schaakbond aangesloten in juli 2018. Wil hij vroeger  bij de KBSB worden aangesloten dan betaalt hij 115 euro (90 lidgeld en een extra bijdrage voor aansluiting van januari 18 tot juni 2018 van 25 euro).