Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez

Home
KGSRL
NIC 2023-2024: Testmatch > 28/04/24
Beste vrienden, schakers, supporters, tegenstanders en anderen,

Het zit er op, het seizoen 2023-2024 van de Nationale Interclubs kende afgelopen zondag de ontknoping met de testmatch Rode Loper 1 – KGSRL 16, testmatch om de kampioen in 5de afdeling reeks K (en de hieraan gekoppelde promotie naar 4de afdeling), aan te duiden.

Deze testmatch vond plaats op neutraal terrein (Brasschaat) in aanwezigheid van een door de KBSB afgevaardigde scheidsrechter (Tom Wuyts). Lottrekking voor het kleur was vooraf gebeurd door de NTL, Rode Loper kreeg wit op de oneven borden.

Ik ging ter plaatse supporteren, ik vond dit mijn plicht.

Vooraf werd tussen beide ploegen overlegd omtrent het scheidingssysteem indien het resultaat gelijk zou zijn (2-2). Uiteindelijk werden de waardepunten weerhouden (4-3-2-1 punt naargelang het bord). Indien dan nog gelijk zou er geblitzt worden.

Rond kwart na 1 pm (het aanvangsuur was uitzonderlijk om 13:00 u gepland) kon de strijd beginnen.

Bij een eerste round-up na zo’n uurtje spelen bleek Leen al duidelijk beter te staan: de kwaliteit gewonnen en een kwartiertje later reeds 0-1 voor ons. Sommige kwallen hebben toch iets positiefs. Rudi stond positioneel licht beter. Hans en Els, beiden met zwart, hadden een min of meer gelijke stelling.

Rond 3 pm nog niks definitiefs gebeurd, Rudi nog steeds beter, Els iets mindere stelling, Hans knokt om gelijke tred te houden. Half vier: Rudi neemt duidelijk de bovenhand en heeft een sterk initiatief, Hans komt er uit en begint ook al 1 en ander te dreigen. Ik vrees voor Els.

Om 4 pm is het jammer vonnis geveld voor Els, en de nul voor ons. Gelukkig maakt Rudi het rond die tijd mooi uit (hij mag zelfs mat zetten) en 1-2 voor ons.

Het wachten is op Hans die langzaam maar zeker het laken naar zich trekt. Om halfzes pm is het eindelijk zover: de overvloed aan pionnen is er teveel aan voor Radoslawa en zij buigt het hoofd.

1-3 en verdiend kampioen !!

Volgend jaar 5 ploegen in 4de afdeling.

Dit verslag wordt opgedragen aan de kwallenpopulatie.

Valère
Nationale interclub 2023-2024
Beste vrienden, schakers, supporters, tegenstanders en anderen,

Het zit er (bijna) op, het seizoen 2023-2024 van de Nationale Interclubs kende afgelopen zondag de ontknoping.

Wetteren volgt verdiend Brugge op als nationaal kampioen.

Wat ons betreft kan ik tevreden terugkijken op de slotronde: liefst 12 ploegen (twaalf !!) wonnen en 3 ploegen speelden gelijk. Slechts 3 ploegen verloren (14, 18 en 19). Dit maakt deze slotronde tot de succesvolste ronde van allemaal.

Ploeg 1 won oververdiend tegen een zeer sterk opgekomen Tal 1 (2431 elo-gemiddelde tegenover ‘slechts’ 2352 voor ons) met overtuigende 5-3 cijfers. Weliswaar een valse noot voor Arthur Pijpers die net zijn 3de GM norm gescoord had en zich dus IGM mag noemen zodra hij de kaap van 2500 elo bereikt. Maar dus 5-3 en in het eindklassement op plaats 5, recht op deelname aan de Europacup.

Ploeg 2 speelde vlot gelijk in en tegen Rokade Eupen 2, dit niettegenstaande een forfait op bord 7. Ons 2de team eindigde uiteindelijk op een gedeelde 7de plaats.

Ploeg 3 veegde de vloer aan met Pantin en eindigde net buiten de top 5. Prima prestatie.

Ploegen 4 en 5 wonnen vlot. 5 sluit de competitie af op de 2de plaats, CREB 1 was te sterk.

Ploeg 6 won - onverwacht won Landegem ook - met een bordpunt meer dan Landegem: KGSRL 6 gered.

Na de mooie overwinning van ploeg 8 in ronde 10 versterkte ik hen reglementair om de laatste reddingsstrohalm te grijpen. En het lukte wonderbaarlijk, tegen alle verwachtingen in. KGSRL 8 (4 mp, 14,5 bp) moest aan de bak tegen de voorlaatste (5 mp), en de nrs 9 en 10 (beiden 6 mp, 15,5 en 16 bp) moesten tegen sterkere tegenstand. De bordpunten gaven finaal de doorslag: ploeg 8 won met 3-1 en eindigde dus op 6 mp 17,5 bp. Nr 10 in het klassement verloor met 2,5 – 1,5, dus bleef op 6 mp maar slechts 17 bp. En de voorlaatste bleef op 5 mp. KGSRL 8 gered, met een half bordpunt!

Ploegen 9, 10 en 12 wonnen ook en eindigen het seizoen in de middenmoot.

Ploeg 15 (de UUUU’s) wonnen overtuigend tegen Zottegem en eindigen dus op het podium met een zilveren medaille, ten koste van Zottegem zelf.

Ploeg 16 won met 3-1, net als de Rode Loper. Beide ploegen eindigen gelijk in mp en bp. KGSRL 16 staat eerst gerangschikt omdat zij +10 -1 hebben, Rode Loper +9 =2. Mocht het voetbal geweest zijn waren zij kampioen wegens meer gewonnen matchen. Maar in het schaken moet er voor de titel, bij gelijkheid in mp en bp, een testmatch gespeeld worden. Vandaar mijn eerste zin: het seizoen zit er (bijna) op. Deze testmatch wordt nu zondag, 28/04, op neutraal terrein gespeeld, in Brasschaat.

Ploeg 17, nieuwkomer, won en eindigt het seizoen eveneens in de middenmoot.

En ploeg 13 blijft mijn grootste frustratie: niettegenstaande ik ze in ronde 6 terugtrok eindigden ze 3de en dus op het podium. Ik vrees echter voor hun prijs…..

Uiteindelijk mogen we tevreden zijn: een aantal podiumplaatsen, Europacup gerechtigd, een (mogelijke) kampioen, maar voornamelijk: geen degradaties !!

Procentueel topschutter werd Aayush Ganguly met 7 uit 7. Karen Deleu scoorde 8,5 uit 9 en Dieter Devolder 8,5 uit 10. Els Baekelandt en Calin Oloeriu scoorden 8,5 uit 11 en onze kersverse FM Julian Victor stak 8 punten uit 11 op zak. Uiteraard doet dit geen afbreuk aan de score van onze andere spelers.

Via deze links: Topscorers en klassementen.

De laatste ronde werd afgesloten met een prima lekker koud buffet, dankzij onze commissie Soc&Cul.

Ik dank jullie allemaal voor uw inzet en flexibiliteit: zonder jullie waren we nergens.

Jullie mogen nu rusten. Ik begin aan de voorbereiding voor volgend seizoen.

Valère

Nationale interclub 2023-24

Schaakhuis Caïssa vzw - Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez
Abrahamstraat 46, B-9000 Gent
Ondernemingsnummer: 0411.954.149 - RPR Gent

www.kgsrl.be - info@kgsrl.be - caissa@kgsrl.be